ၾကည္ေဝ/ရန္ကုန္ ဇူလိုင္ ၃၀၊ ၂၀၀၈
ေသာၾကာေန႔ဆိုလ်င္ ရန္ကုန္၊ မရမ္းကုန္းၿမိဳ႕နယ္ထဲက တ႐ုတ္စားေသာက္ဆိုင္ကေလးမွာ တျခားေန႔မ်ားထက္ ပိုၿပီး စည္ကားေနတတ္သည္။
ဆိုင္ထဲရွိ သာမန္စားပြဲမ်ားတြင္ လူအနည္းငယ္ခန္႔သာ ရွိေသာ္လည္း အထူးခန္းဟု ေခၚေသာ စားေသာက္ဆိုင္၏ အတြင္း ဘက္ ေလေအးေပးစက္တပ္ထားသည့္ အခန္းငယ္ေလး မ်ားတြင္ေတာ့ အထူးဟင္းလ်ာနံ႔မ်ားႏွင့္ ထံုမႊန္းျပည့္ၾကပ္ေန ေတာ့သည္။ ဆက္ဖတ္ရန္ အၿပည္႔အစံု ကို Click ႏွိပ္ပါ။
ထိုဆိုင္ကေလးမွာ ေသာၾကာေန႔ ဆိုလ်င္ ဆိုင္၏ မီးႏူးစာအုပ္ထဲတြင္ ေတြ႕ရေလ့မရွိေသာ အထူးဟင္းလ်ာမ်ား ရရွိတတ္ သည္။ ေမ်ာက္သား၊ ေႁမြသား၊ ေတာေၾကာင္သား၊ ဂ်ီသား၊ ဆတ္သား၊ လိပ္သား၊ ပင္လယ္ေရခူ၊ ငါးမန္းေတာင္ဟင္းခ်ိဳ၊ ပင္လယ္ေမွ်ာ့သုတ္ စသည့္ ဟင္းလ်ာမ်ား ျဖစ္သည္။ မီႏူးစာအုပ္ထဲတြင္ ထည့္သြင္း ထားျခင္းမရွိေသာ အဆိုပါ အထူး ဟင္းလ်ာမ်ားအေၾကာင္း လူတိုင္းမသိႏိုင္ေသာ္လည္း ေဖာက္သည္မ်ား ကေတာ့ သိသည္။ ေသာၾကာေန႔တိုင္း အထူး သီးသန္႔ခန္းမ်ားတြင္ ေဖာက္သည္မ်ားႏွင့္ ျပည့္ေနတတ္၏။
ယခုတပတ္အတြက္ အထူးဟင္းလ်ာမ်ားမွာ ေမ်ာက္သားခ်က္ႏွင့္ ငါးမန္းေတာင္ဟင္းခ်ိဳ ျဖစ္သည္။ ေမ်ာက္သား မစားရဲ သူမ်ားအတြက္ ေခ်သားခ်က္ကိုလည္း စီမံေပးထားသည္။
အတံုးေလးေတြတံုးကာ ေၾကာ္ထားေသာ ေမ်ာက္သားကို တူျဖင့္ေကာ္ကာ စားေနၾကသူမ်ားမွာ ဆိုင္မ်က္ႏွာစာ ေရွ႕နံရံတြြင္ ခ်ိတ္ဆြဲထားသည့္ ဥပေဒအရ ကန္႔သတ္ထားေသာ သားရဲ တိရစၧာန္မ်ား၏ အသားကို ၀ယ္ယူ ေရာင္းခ်ျခင္းမျပဳ ဟူေသာ စာတမ္းကို ဖတ္႐ႈခဲ့ဖူးသူမ်ားသာ ျဖစ္သည္။
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ရွိ စားေသာက္ဆိုင္တခ်ိဳ႕တြင္ သစ္ေတာဥပေဒမွ ပိတ္ပင္တားျမစ္ထားေသာ သားငွက္တိရစၧာန္မ်ားကို အထူး ဟင္းလ်ာမ်ားအျဖစ္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။
ရွားပါးမ်ိဳးစိတ္မ်ားျဖစ္ၾကေသာ ေတာ၀က္၊ ေတာေၾကာင္၊ ေမ်ာက္၊ ၀က္၀ံ၊ ေႁမြအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေရသတၱ၀ါထဲမွ ငါးမန္း၊ လိပ္၊ ပင္လယ္ေမွ်ာ့ စသည့္ သတၱ၀ါမ်ားကို စားသံုးေနၾကျခင္းမွာ ၎တိရိစၧာန္မ်ား မ်ိဳးသုဥ္းေပ်ာက္ကြယ္ ေစျခင္း၏ အေၾကာင္း ရင္း တရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံသားငွက္တိရိစၧာန္ ထိန္းသိမ္းကာကြယ္ေရး အဖြဲ႕တဖြဲ႕မွွ တာ၀န္ရွိသူတဦးက ေျပာသည္။
“ပုပၸားေတာင္ေပၚက ေမ်ာက္ေတြဆိုရင္ အရင္တုန္းက အုပ္စုလိုက္ကို အမ်ားႀကီးေတြ႕ရတာ အခု ေတာ္ေတာ့္ကို နည္းသြား ၿပီ။ ပုပၸားကလူေတြကို ေမးၾကည့္ေတာ့ ေမ်ာက္ပစ္တဲ့ သူေတြေၾကာင့္လို႔ ေျဖၾကတယ္” ဟု အဆိုပါ တာ၀န္ရွိသူက ေျပာသည္။
အဆိုပါေဒသမွ ေမ်ာက္ပစ္သူမ်ားသည္ ေမ်ာက္သားစားခ်င္ေသာေၾကာင့္ ပစ္ျခင္းမဟုတ္ဘဲ ေမ်ာက္တေကာင္ က်ပ္ ၅ ေထာင္မွ က်ပ္ ၂ ေသာင္းထိ ေစ်းေပး၀ယ္သူမ်ား ရွိသည့္အတြက္ ေရာင္းစားရန္ ပစ္ၾကျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။
ေမ်ာက္သားႏွင့္ ေမ်ာက္ေသြးမွာ ေစ်းကြက္၀င္လ်က္ရွိသကဲ့သို႔ ေမ်ာက္အေကာင္လိုက္ ေရာင္းခ်ျခင္းမွာလည္း ေခတ္စား လ်က္ရွိေၾကာင္း ပုပၸားေတာင္္ ေဘးမဲ့ဥယ်ာဥ္မွ ေတာေခါင္း တဦးက ေျပာျပသည္။
စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ နာမည္ႀကီးလွေသာ ငါးမန္းေတာင္ဟင္းခ်ိဳေၾကာင့္ ျမန္မာ့ ပင္လယ္ ျပင္မွ ငါးမန္း မ်ိဳးစိတ္တခ်ိဳ႕ ေပ်ာက္ကြယ္မ်ိဳးသုဥ္းသြားရေၾကာင္း ငါးလုပ္ငန္းဦးစီး႒ာနမွ ျမိဳ႕နယ္ ဦးစီးမႉး တဦးက ေျပာသည္။
“ငါးမန္းေစ်းကြက္ ႀကီးလာေတာ့ ငါးမန္းကိုပဲ လိုက္ရွာဖမ္းတဲ့သူေတြ မ်ားလာတယ္။ ရခိုင္က လူေတြဆိုရင္ လင္း႐ွဴးသားကို ငါးမန္းစာအျဖစ္ ငါးမွ်ားခ်ိတ္မွာ တပ္ဖမ္းေတာ့ ငါးမန္းေရာ လင္းခ်ဴးေတြပါ ေပ်ာက္ကုန္ ေတာ့တာပဲ” ဟု အဆိုပါ ၿမိဳ႕နယ္ဦးစီးမႉးက ဆိုသည္။
ငါးမန္းဖမ္းသည့္ လင္း႐ွဴးငါးမ်ားသည္ ရွားပါးစားရင္း၀င္ ငါးမ်ိဳးစိတ္တမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ယခင္က ရခိုင္ျပည္နယ္ ပင္လယ္ကမ္း႐ိုး တန္းတေလွ်ာက္တြင္ ေပါမ်ားစြာ ေတြ႕ရေသာ္လည္း ယခုအခါ စစ္ေတြ-ေတာင္ကုတ္ ေရလမ္းတေလွ်ာက္ အနည္းငယ္သာ ေတြ႕ျမင္ရေတာ့ေၾကာင္း ၎က ေျပာသည္။
ငါးမန္းေတာင္၊ ငါးမန္းသြားႏွင့္ ငါးမန္းအသည္းမ်ားမွာ ေစ်းေကာင္းလ်က္ရွိၿပီး ယခုအခါ ငါးမန္း သားေပါက္ေလး မ်ားကိုပါ စစ္ေတြ၊ ၿမိတ္၊ ထား၀ယ္ႏွင့္ ဟိုင္းႀကီးကၽြန္းရွိ ငါး ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနၾကေၾကာင္း ၎က ဆက္လက္ေျပာျပသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ငါးမန္းမ်ိဳးစိတ္ေပါင္း ၅၂ မ်ိဳးေနထိုင္ က်က္စားလ်က္ရွိရာမွ ပင္လယ္ ေရငုပ္သမားမ်ား၏ တရားမ၀င္ ေရာင္း၀ယ္ မႈမ်ားေၾကာင့္ ယခုအခါ ငါးမန္းမ်ိဳးစိတ္ေပါင္း ၁၆ မ်ိဳးခန္႔ကိုသာ ေတြ႕ျမင္ရေတာ့ေၾကာင္း ၂၀၀၄ ခုႏွစ္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ စာရင္းမ်ားအရ သိရွိရသည္။
ငါးမန္းအျပင္ မ်ိဳးသုဥ္းအႏၲရာယ္ႏွင့္ ရင္ဆိုင္ေနရေသာ ေရသတၱ၀ါတမ်ိဳးမွာ ပင္လယ္လိပ္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“လိပ္ဥ၊ လိပ္သားကို လူေတြက ခ်က္စားလာတဲ့အျပင္ လိပ္ခြံေတြကိုလည္း လူ႔အသံုး အေဆာင္ပစၥည္းလုပ္ၿပီး ေရာင္းခ်လာၾကတယ္။ အဲဒီေစ်းကြက္က ျပည္တြင္းမွာတင္ ေတာ္ေတာ္ႀကီးေနေတာ့ လိပ္မ်ိဳးထိန္းသိမ္းေရးဆိုင္ရာ ျပႆနာျဖစ္လာတာပဲ” ဟု ငါးလုပ္ငန္းဦးစီး႒ာန၊ ပင္လယ္လိပ္ သားေပါက္ထိန္းသိမ္းေရး စခန္းမွ တာ၀န္ရွိသူ တဦးက ေျပာသည္။
လိပ္ဥ၊ လိပ္သားခ်က္မ်ားကို ပင္လယ္ကမ္း႐ိုးတန္း ၿမိဳ႕မ်ားတြင္သာမက ရန္ကုန္ စားေသာက္ဆိုင္ မ်ားတြင္ပါ ေတြ႕ျမင္လာ ရၿပီး လိပ္မ်ားကို အေကာင္လုိုက္ ဖမ္းဆီးကာ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ အပါအ၀င္ တျခားေသာ အိမ္နီးခ်င္း ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ နယ္စပ္ဂိတ္ မ်ားမွ တဆင့္ တရားမ၀င္ တင္ပို႔မႈမ်ား ရွိေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လိပ္ေဇာင္းလ်ား၊ ျပင္သာလိပ္၊ လိပ္ၾကက္ တူေရြး၊ လိပ္ေခြးႏွင့္ လိပ္ေလာင္း ဟူ၍ ပင္လယ္လိပ္ ၅ မ်ိဳး ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ယခုအခါ လိပ္ေဇာင္းလ်ား တမ်ိဳးတည္းသာ ေတြ႕ ရေတာ့ေၾကာင္း ငါးလုပ္ငန္းဦးစီး႒ာန လိပ္ထိန္းသိမ္းေရးစခန္းမ်ားမွ စာရင္းမ်ားအရ သိရွိရသည္။
ေမ်ာက္လႊဲေက်ာ္၊ ႀကံ႕၊ ဆင္၊ ေရႊသမင္၊ ကတိုးဂ်ီ၊ ေတာင္ဆိတ္နီ၊ က်ား၊ က်ားသစ္၊ ေၾကာင္သလင္း၊ ေရ၀က္၊ ၀ံပုေလြ၊ သင္းေခြခ်ပ္၊ စိုင္၊ ဘဲေခါင္းပန္းေရာင္၊ ၀ံပို၊ ေရငံုးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဇီးကြက္၊ ဒီးဒုတ္၊ မိေက်ာင္း၊ လိပ္၊ ဆတ္၊ ျမင္း၀ံ တို႔မွာ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကာကြယ္ထိန္းသိမ္းထားေသာ ေတာ႐ိုင္း တိရစၧာန္မ်ားအျဖစ္ ဥပေဒ ထုတ္ထားေသာ္ လည္း ျပည္ပ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ တရားမ၀င္ ခိုးေရာင္းေနၾကသည္မွာ တႏွစ္ထက္ တႏွစ္တိုးပြားလ်က္ ရွိေနေၾကာင္း သားငွက္တိရစၧာန္ကာကြယ္ေရးအဖြဲ႕မွ အဖြဲ႕၀င္တဦးက ေျပာျပသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွ သားရဲတိရစၧာန္မ်ားမွာ နယ္စပ္မ်ားမွ တဆင့္ အျခားအိမ္နီးခ်င္းႏို္င္ငံမ်ားသို႔ တရားမ၀င္ ေမွာင္ခို ေရာင္းခ်ျခင္း ခံေနရၿပီး တခ်ိဳ႕မွာမူ စားသုံးသူ တခ်ိဳ႕၏ တရားမ၀င္ ေစ်းကြက္္ျဖစ္လွ်က္ရွိကာ မ်ိဳးသုဥ္း ေပ်ာက္ကြယ္ရန္ ၿခိမ္းေျခာက္ ခံေနရေၾကာင္း သိရွိရသည္။
“အဓိကကေတာ့ တ႐ုတ္ျပည္ကို နယ္စပ္ေတြကေန အမ်ားဆံုးတင္ပို႔ေနလို႔ပဲ။ တ႐ုတ္ျပည္က တိုင္းရင္းေဆး ေဖာ္တဲ့ေနရာ မွာ တိရစၧာန္ေတြရဲ႕ အေသြး၊ အသားနဲ႕ အ႐ိုးေတြကို သံုးတယ္။ ေႁမြတို႔ ေမ်ာက္တို႔ သင္းေခြခ်ပ္တို႔ ဆိုရင္ အရွင္လိုက္ကို ပို႔ေနၾကတာ” ဟု သူက ဆက္ေျပာျပသည္။
Sunday, August 3, 2008
ရွားပါးတိရစၧာန္မ်ား အထူးဟင္းလ်ာအျဖစ္ ရန္ကုန္တြင္ ေခတ္စား
Posted by 54freedom at 11:32 AM
Labels: ဇူလိႈင္၂၈ မွ ၃၁ အထိ သတင္းမ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment